विज्ञापन बंद करें

V dnešní uspěchané době jsme prakticky neustále pod tíhou stresu a neustálou záplavou nových informací. Pro příklad si uvědomte, kolikrát během dne vám přijde na iPhone či iPad nějaké nové oznámení, zpráva, velké množství e-mailů a mnoho dalších informací. Stejným způsobem stále někam spěcháme a honíme se za výkony nejen v práci, ale i v osobním životě. Není se tedy čemu divit, že každý druhý člověk trpí depresemi, návaly úzkostí, panickým strachem, obezitou a celkově žije špatným životním stylem. Z těchto všech problémů mohou velmi snadno vzniknout různá zdravotní onemocnění, která nás dokáží zcela indisponovat či v nejhorším případě zabít. Jak z toho ven?

Řešeních existuje zcela jistě nespočet, počínaje kompletní reorganizací životního stylu a životosprávy přes pravidelný pohyb, odpočinek či relaxaci až po alternativní medicínu a různé meditace. Další volbou může být propojení moderní vědecké technologie s vaším iPhonem či iPadem. Americká společnost HeartMath se zabývá průlomovými technologiemi v takzvané oblasti osobního biofeedbacku, ve kterém nabízí speciální Lightning sensor srdečního tepu Inner Balance pro iOS zařízení komunikující se stejnomennou aplikací.

Hlavním smyslem a náplní nejen samotného senzoru, ale i zmíněné aplikace je pomoci vám redukovat jednoduchou cestou – pomocí sledování úspěšnosti mentálně-dechových technik – každodenní stres a zároveň rozvíjet psychickou a fyzickou vyrovnanost a zvyšovat osobní energii. Tento senzor (pletysmograf) si jednoduše připnete na ušní lalůček, spustíte aplikaci Inner Balance a trénujete metodou, která se běžně označuje jako HRV biofeedback, tedy trénink proměnlivosti srdečního tepu.

Biofeedback je vysvětlován jako biologická zpětná vazba; tedy přirozený jev k udržení rovnováhy a zlepšení fyziologického, duševního, emocionálního i mentálního stavu. Proměnlivost srdečního tepu je žádoucím fyziologickým jevem, umožňujícím organizmu přizpůsobovat se vnějším a vnitřním změnám, jako jsou stress, fyzické či duševní aktivity, regenerace a obnova sil nebo léčení. Čím je vyšší proměnlivost srdečního tepu (HRV), tím je lepší fyzické i duševní zdraví a pohoda člověka.

Možná to zní na první pohled až moc vědecky, ale není se čemu divit. HeartMath institut na tomto poli vydal stovky různých podložených vědeckých studií o principu funkce HRV a významu tzv. srdeční koherence. Všechny výzkumy potvrzují, že srdce a mozek jsou navzájem synchronní, tedy že spolu neustále spolupracují, intenzivně komunikují a vyhodnocují všechy životní události a to společně. Z toho vyplývá, že jakmile člověk dostane srdce pod kontrolu pomocí srdeční koherence, může výrazným způsobem ovlivnit činnost mozku a tím i svůj život, emoce a stres.

Právě zmíněný stav srdeční koherence je zapotřebí neustále trénovat, aby byl součástí našeho života. V tomto tréninku vám pomáhá aplikace Inner Balance, která vám objektivně pomocí přesného snímače srdečního tepu vyhodnotí aktuální stav srdeční koherence a HRV. Máte unikátní možnost sledovat vývoj spolupráce vašeho srdce a mozku a a přizpůsobivosti srdce.

Průběh tréninku koherence na iPhonu

Trénovat můžete v jakoukoliv denní dobu. Jediné, co musíte udělat, je připojit konektor, nasadit snímač na ušní lalůček a zapnout aplikaci Inner Balance. Následně se dostanete do prostředí aplikace, kde probíhá vlastní trénink. Stačí jen stisknout tlačítko Play a trénujete.

Důležité je soustředit se na trénink mentálně-dechových technik a pokusit se odpoutat od všech myšlenek a vjemů, které vám neustále proudí do mozku. Nejjednoduší pomůckou je sledování celého průběhu dechu, tedy plynulý nádech a výdech. Budete-li pravidelně srdeční koherenci trénovat, nepotřebujete pro její udržení zvláštní podmínky, ale budete „koherentní” během jakékoli běžné i vysoce stresující situace, ostatně tak jak tuto metodiku používá americká armáda či policie nebo špičkoví sportovci.

Pokud chcete, můžete i zavřít oči, ale osobně mi více pomáhalo se ze začátku dívat na doprovodné efekty, které nabízí aplikace.

Na výběr máte celkem čtyři režimy, které se různě liší po grafické stránce. První možností je sledování barevného kruhu s pulzující mandalou uprostřed, jež se pohybuje v pravidelných intervalech, čímž vám chce pomoci v nastolení správného dechového rytmu. Stejně tak ve všech prostředích vidíte tři barevná odlišení, která orientačně udávají, v jaké úrovní srdeční koherence se nacházíte. Logicky lze vyvodit, že červená barva je špatná, modrá znamená střední a zelená je nejlepší. Z ideálního hlediska by každý člověk měl být neustále v zelené barvě, což udává správnou hodnotu koherence.

Druhé prostředí tréninku je velmi podobné tomu předcházejícímu, jen na místo barevného kruhu vidíme barevné čáry, které se pohybují nahoru a dolů, čímž vám opět chtějí naznačit průběh nádechu a výdechu. U třetího prostředí se nachází pouze ilustrační fotka, která má navozovat příjemné pocity. Tuto fotku můžete snadno změnit a nahradit ji svou vlastní ze svého alba.

Poslední režim je zároveň i výsledkový, kde si pohodlně během tréninku můžete kontrolovat vlastní srdeční tep a koherenci včetně dalších údajů jako čas tréninku či dosažené skóre. Koherenci i srdeční tep vidíte přehledně pomocí grafů, které se neustále mění dle vašeho fyziologického stav. Například zjistíte, že drobná negativní myšlenka nebo sledování pořadu v televizi vám brání v dosažení žádoucího a zdravého stavu. Několikrát jsem si ověřil, že jakmile se má mysl během tréninku někam zatoulala a začal jsem přemýšlet nad něčím jiným než nad vlastním dechem, vlna koherence šla okamžitě dolů.

Po ukončení tréninku se objeví na displeji výběr jednoduchého smajlíka, který má informační charakter v podobě nálady a toho, jak se teď aktuálně po tréninku cítíte. Následně se objeví výsledky celého trénování. Vidím, jakou mám zvolenou obtížnost, čas tréninku, průměrné hodnoty jednotlivé koherence, ať už v oblasti červené, modré či zelené, a především pak jednoduchý graf, kde přesně dle času mohu vidět, jak se má srdeční koherence měnila a jaká byla velikost HRV a průběh tepové frekvence. Snadno si potom můžu zjistit, v jaký okamžik nebylo mé srdce a mozek v souladu a kde jsem z tréninku doslova vypadl.

Výsledkový servis

Všechny proběhlé tréninky se automaticky ukládají hned do několika míst. Kromě tréninkového deníku, kde vidím všechny postupy a kompletní statistiky, aplikace podporuje takzvaný HeartCloud, který umí synchronizovat a komunikovat se všemi iOS zařízeními, na kterých mám nainstalovanou aplikaci Inner Balance a aktivně trénuji. Včetně toho tam vidím další grafické statistiky či úspěchy jiných uživatelů z celého světa, kteří trénují stejně jako já. V aplikaci samozřejmě nechybí různá uživatelská nastavení, motivační úkoly, nastavení osobních cílů, vývoje a nabídka kompletní historie trénování.

V jaké intenzitě budete trénovat, záleží jen na vás. Studie uvádějí, že trénink by měl probíhat několikrát denně, nejlépe v pravidelných periodách alespoň třikrát denně ale hlavně před nějakou vaší důležitou situací, na které vám záleží. Anebo po situaci, kdy se necítíte dobře či se necítíte ve své kůži. Celkově je Inner Balance po uživatelské stránce velmi intuitivní a především přehledný. Stejně tak snímač srdečního tepu je naprosto přesný a vyrovná se běžným zařízením, která můžete vidět ve zdravotnických zařízení.

Samotná aplikace Inner Balance je v App Store ke stažení zdarma a konektor včetně snímače můžete zakoupit za 4 030 korun. Možná se vám to zdá jako přemrštěná a nadhodnocená cena za jeden konektor, ale na druhou stranu jde o jedinečnou technologii, která u nás ani ve světě nemá obdoby. Za vše mluví stovky vědeckých studií, které prokazatelně dokazují, že pravidelný trénink koherence může výrazně ovlivnit stres a celkově zlepšit životní styl a udělat náš život příjemnějším.

.